Op deze pagina vindt u meer info over het ontstaan van Tilika en wat we tot nu toe gedaan hebben. Daarnaast hebben we kort iets meer over onszelf verteld. 

In de zomer van 2002 organiseerde de gemeente Overpelt voor de eerste keer het kinderpopfestival Roefelrock, een vrij podium voor jonge, enthousiaste muzikanten die graag op de planken staan. Lisa, Tine D. en Katrien, 3 vriendinnen die enkele maanden voordien begonnen waren met muzieklessen aan het NIKO, popelden om deel te nemen aan dit evenement. De drie meisjes namen de blokfluit in de hand en speelden “What shall we do with the drunken sailor” onder goedkeurend geklap van lieve klasgenootjes en vrienden. Zo ontstond Tilika. Roefelrock ontpopte zich voor zowel Overpelt als Tilika tot een jaarlijkse traditie en dus stonden de meisjes de volgende zomer opnieuw op het podium, met een piano (Lisa), een gitaar (Tine) en een contrabas (Katrien).

Het daaropvolgende schooljaar zochten ze ten huize Tilika naar een nieuwe kracht. Via de AMV lessen, gegeven door Rina Colaers, kwamen ze terecht bij Fryderyk die vol enthousiasme het groepje versterkte met zijn viool. Tilika groeide uit tot een klassiek-getint ensemble dat sporadisch optredens verzorgde waarbij de gitaar vervangen werd door een viool (Tine D.).

In het voorjaar van 2007 verwelkomde Tilika een tweede violiste, Tine B., die vanaf dat moment de plaats innam van Tine D. Enkele maanden later vond een eerste zomerstage in Binkom plaats. Tilika kreeg in die periode de kans om een CD op te nemen bij Studio Crescendo te Genk. Onder toeziend oog van bezieler, dirigent en tevens manager Hubert Coninx, vonden er tussen 2007 en 2011 tal van projecten plaats. Een eerste grote project was het jaarlijks terugkerende benefietconcert in de kapel van Wico Campus Mater Dei in Overpelt. In april 2008 nam Tilika voor de eerste maal deel aan de muziekstage van het Lemmensinstituut te Leuven en een paar maanden later verzorgden ze enkele optredens aan de Belgische kust.

In het voorjaar van 2009 namen ze opnieuw deel aan de muziekstage van het Lemmensinstituut. Daar werd de muziek verder klaargestoomd om deel te nemen aan het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) In Neerpelt. In augustus dat jaar ging Tilika mee op concertreis naar Poitiers (FR) met het orkest Ponticello o.l.v. Vera Baliko, een persoon die ons in ons Tilika-parcours meerdere malen met raad bijstond.

Tilika ontdekte dankzij het EMJ de adrenaline die een wedstrijd met zich meebrengt en kozen ervoor om deel te nemen aan het Princess Christina Concours in Maastricht. Het ensemble zette zijn tanden in een Trio van Joseph Haydn en bekroonde in januari 2010 hun harde werk met de Ensemble Aanmoedingingsprijs.

In de zomer van 2010 volgde een tweede zomerstage met een concert in het kasteel van Horst als mooie afsluiter. In Januari 2011 werd er opnieuw deelgenomen aan het Princess Christina Concours in Maastricht en in mei van dat jaar aan het EMJ.
Er brak een nieuw hoofdstuk in de leven van de muzikanten aan toen twee van de vier de leeftijd bereikt hadden om verder te studeren. Toch ging de aandacht voor Tilika daarbij niet verloren. Dat studeren en musiceren vlot samengaan bewees de groep tijdens het jaarlijks apertitiefconcert, georganiseerd door Medica, de studentenvereniging geneeskunde.

Polen werd de bestemming van onze eerste buitenlandse concertreis (zomer 2014). Dankzij het enorm enthousiast en appreciërend publiek werd dit een ervaring om nooit te vergeten.
 

Katrien 

Katrien

Mijn naam is Katrien Coninx en negentig procent van mijn tijd besteed ik aan de Katholieke universiteit van Leuven op de faculteit geneeskunde. In 2011 ontdekte ik daar immers mijn tweede grote passie, de wetenschap van het menselijk lichaam en hoe het te genezen. Echter wanneer ik spreek over mijn tweede grote passie induceert dit een eerste grote passie en die krijgt u te zien op deze website.
Mijn liefde voor muziek ontstond in 2001 met de eerste lessen AMV aan het NIKO (Noord-Limburgs instituut voor kunstonderwijs). In dat jaar werd ook Tilika opgestart en met enthousiaste blokfluitmuziek gaven we ons eerste concertje. Tijdens de instrumentenvoorstelling een jaar later viel mijn oog al snel op de contrabas, even voelen aan een paar snaren en er ontstond een connectie die tot op de dag van vandaag stand houdt. Het was liefde op het eerste zicht, een coup de foudre. Als klein meisje van 9 jaar was ik vastbesloten: “De contrabas is mijn instrument!”. De daaropvolgende 9 jaren nam ik les bij Hilde Vandamme in Peer waarvan enkele maanden bij Martje Hermans.
Van 2006 tot 2009 volgde ik regelmatig contrabaslessen bij Jan Buysschaert op de jaarlijkse paasstage in het Lemmensinstituut te Leuven en muziekstage in Alden Biesen. Dit zomerkamp in Bilzen werd georganiseerd door het Limburgsorkest Jeugd en Muziek, waarvan ik actief lid was van 2006 tot 2013. Tijdens de periode dat ik leerling was aan het NIKO (2001-2011) te Neerpelt volgde ik naast AMV ook AMC, samenspel bij Ponticello, AMT, piano en in mijn laatste jaar zelfs Jazz.
Van 2003 tot 2010 ben ik lid geweest van het jeugdorkest en van 2008 tot 2010 van het harmonieorkest van de koninklijke harmonie van Peer. Tijdens mijn tienerjaren heb ik, zoals je hierboven kan lezen, veel tijd doorgebracht tussen de partituren, dirigenten en muzieknoten. Tilika is altijd de rode draad geweest in mijn muzikale parcours en dat wil ik nog lang zo houden.

Fryderyk 

Fryderyk

Muziek werd bij mij van kleins af aan bijna letterlijk met de paplepel in de mond gegeven. Dankzij een muzikale mama ontdekte ik al snel dat muziek mij zeker wist te boeien. Als kleine Fryderyk van 3,5 jaar begon ik in 1998 dan ook met privélessen viool bij Grete Storms.
In 2001 startte ik met de lessen AMV aan het NIKO (Noord-Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs) en het jaar daaropvolgend met vioolles. Een paar jaar nadien ging ik over naar een privéschool “E Violine’, waar ik les kreeg van Liang Shiong (violiste bij het Filharmonisch orkest van Antwerpen).
Later kreeg ik nog vioolles van Veerle Gistelinck en Nina Van Campen aan het NIKO te Neerpelt. Ik ben sinds 2003 actief in het strijkersensemble Tilika, een beslissing in mijn leven waarvan ik het mij zeker nooit zal beklagen!
Omdat de passie voor muziek duidelijk merkbaar was (en dat nog zeker steeds is), besloot ik te starten met een tweede instrument waarop ik thuis al regelmatig tokkelde: de piano. In 2005 ving ik mijn pianolessen aan bij Erik Fuchs en vervolgde die later bij Patricia Frenay en Greet Hendrickx. Al snel kwam ook de wil om in een groot orkest te spelen.
In het jaar 2006 nam ik dan ook mijn intrede in het Limburgs Orkest Jeugd & Muziek (toenmalig nog onder leiding van Rik Ghesquière) en in het Strijkersorkest ‘Ponticello’ o.l.v. Vera Baliko. In beide orkesten ben ik nog steeds actief lid. Van 2007 tot 2008 maakte ik deel uit van het symfonisch orkest ’t Muziek Frascatie te Leuven, o.l.v. Kris Stroobants.
Peter Testelmans wist mij gedurende de periode 2008-2011 te boeien met zijn lessen AMT. In 2009 ontstond in Noord-Limburg een nieuw symfonisch collectief ‘SymphoniaASSAI’ o.l.v. Wouter Lenaerts, waar ik tot 2011 lid van was. Gedurende al deze jaren volgde ik frequent muziekstages in binnen- en buitenland. Hoewel ik in 2012 besloot om TEW te gaan studeren aan de uHasselt, zal u mij links en rechts in Noord-Limburg op zeer regelmatige basis nog steeds actief zien musiceren. Tilika heb ik altijd hoog in het vaandel gedragen en zal ik ook altijd blijven doen!

Lisa

Lisa

Ik ben Lisa Haels, pianiste van Tilika. Mijn muzikale carrière begon in het 3de leerjaar (2001) op de muziekles samen met Fryderyk en Katrien. We wisten al snel dat we samen een leuke toekomst tegemoet zouden gaan.
Na een jaar oefenen op de blokfluit was het tijd voor het echte werk: Broeder Jacob weerklonk op de piano en hiermee was de toon gezet. Dankzij een leuke pianoleraar, Erik Fuchs, werd mijn hobby een echte passie. Hoewel je met solowerk op korte tijd veel kan bijleren, ging mijn voorkeur toch naar het samen musiceren. Daarom sloot ik aan bij 2 jeugdkoren: Kiliana uit Overpelt en het vaste jeugdkoor van het NIKO. Eenmaal begonnen aan de universiteit werden de muzikale activiteiten wat minder, maar vanbinnen is de liefde nog altijd even groot!

An-Sofie

An-Sofie bio Tilika

Binnenkort meer info.